Image

Rabobank tool Go.Green.Easy

02/10/2020


Petra Eussen en Ron Blom tussen de jonge boompjes die dit voorjaar zijn aangeplant.

Go.Green.Easy is een nieuwe tool die inzicht geeft in de CO2-impact van je bestedingen. In één oogopslag zie je waar je kunt verduurzamen en met hoeveel bomen je je ecologische voetafdruk kunt compenseren. Dat is nog eens gemakkelijk vergroenen!

De meeste Nederlanders vinden het klimaat ontzettend belangrijk en zijn bereid duurzame keuzes te maken, maar zouden graag zien dat hen dat gemakkelijker werd gemaakt. Daarom ontwikkelde de Rabobank Go.Green.Easy, een tool die inzicht geeft in de CO2-uitstoot van de uitgaven op je bankrekening en je vervolgens met tips en challenges helpt om die uitstoot te verminderen.

Verduurzamen en compenseren
Je kunt ook eenvoudig jouw portie broeikasgas compenseren met een donatie voor de aanplant van bomen: € 7,50 per boom, inclusief veertig jaar onderhoud. “Een gemiddeld huishouden heeft 20 tot 25 bomen nodig om een jaar CO2-uitstoot uit te wissen”, vertelt Petra Eussen, die als innovatiemanager bij Rabobank betrokken is bij de ontwikkeling van Go.Green.Easy. “Willen we de klimaatverandering een halt toeroepen, dan zijn er twee knoppen waar we aan kunnen draaien. De ene is verduurzamen, de andere compenseren. En we moeten beide doen. Met Go.Green.Easy helpen wij mensen hun doel te bepalen en geven inzicht hoe ze dat kunnen halen.”

Aanplant van bomen
Staatsbosbeheer verzorgt de aanplant van de gedoneerde bomen. “Het contact was via Buitenfonds snel gelegd”, vertelt Eussen enthousiast. “Binnen een maand was de locatie gekozen en kregen we van de boswachter al een overzicht met het aantal en de soorten bomen per hectare.” De eerste 2142 bomen werden door medewerkers van Rabobank bij elkaar gespaard in een pilot om het calculatiemodel van de CO2-uitstoot te testen.

Boswachter Ron Blom is er ontzettend blij mee. “Het bos had een aantal ‘gaten’ van voormalige akkers. De grond is daar zo rijk dat je er geen hoge natuurwaarden kunt bereiken, terwijl het wel uitermate geschikt is om bos in te planten. Die wens hadden we al lang, maar het is een kostbare aangelegenheid. Door donaties, onder meer van Go.Green.Easy, konden we meteen aan de slag. Echt fantastisch.”

Buitenfonds
Wil jij je ook sterk maken voor de Nederlandse natuur? En zelf kiezen welk project je steunt? Dat kan in samenwerking met Buitenfonds! Dankzij donaties van particulieren en bedrijven aan Buitenfonds kan Staatsbosbeheer groene wensen realiseren waarvoor geen structurele financiële bijdrage (meer) beschikbaar is.

Lees het volledige artikel uit het magazine van Staatsbosbeheer hier.