Image

Bomenactie Kuinderbos schiet snel wortel

03/02/2020

Eind 2019 is Buitenfonds samen met boswachter Harco Bergman een actie gestart om meer bomen te planten. Particulieren kunnen voor €15 uit hun naam een boom laten planten door Staatsbosbeheer. De actie slaat aan: binnen een maand is het streefbedrag van €4.500 ruim gehaald. Het geld wordt gebruikt om het Kuinderbos in de Noordoostpolder te verjongen. Hier zijn kale plekken ontstaan na het kappen van zieke essen.

Een bedrag van €4.740 is bijeengebracht door enkele grote donaties en diverse kleinere bijdragen. Twee donateurs die anoniem willen blijven gaven elke €1.500. Daarnaast waren er 2 donaties van €500. Zeven andere donateurs hebben de rest van het bedrag geschonken. Een familie die niet met naam genoemd wil worden laat ons weten: “Wij wonen in Zwitserland en vliegen regelmatig heen en weer naar Nederland. Ter compensatie willen we jaarlijks 100 bomen planten in Nederland. Elke boom haalt gemiddeld in een jaar 20 kg CO2 uit de lucht. Over een periode van 20 jaar compenseren 100 bomen zo de uitstoot van 40.000 kg CO2.”

Gevarieerd en stabiel bos
Het Kuinderbos ligt op de grens van Flevoland en Friesland en is het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Staatsbosbeheer plant in etappes 7000 bomen van verschillende soorten. Door de aanplant van eiken, beuken, elzen en andere bomen ontstaat een gevarieerd en stabiel bos dat plaats biedt aan veel planten- en diersoorten.

Met de opbrengst van de actie worden de eerste 300 bomen geplant. Een nieuw project ‘Plant meer bomen in het Kuinderbos’ is gestart om uiteindelijk het totaal van 7000 te bereiken. Doneren kan nog steeds op de projectpagina.