Image

Interview Laurens Jansen uit Buitenfonds jaarverslag 2017

20/06/2017Het Buitenfonds jaarverslag over 2017 staat online! In het jaarverslag vind je onder andere een interview dat we hielden met Laurens Jansen, boswachter publiek Veluwe-Midden en Buitenfonds-ambassadeur van het eerste uur. We vroegen hem naar zijn ervaringen met crowdfunding, zijn grootste successen én uitdagingen. Lees het interview hieronder, het jaarverslag vind je hier.


Laten we maar beginnen met je grootste wapenfeit; de nieuwe Uitkijktoren op het Kootwijkerzand. Hoe heb je dat beleefd?
“Ja dat was natuurlijk fantastisch. Er was al een lange tijd de behoefte om een nieuwe uitkijktoren te realiseren, maar geld was er niet. Dus gingen we crowdfunden. Mijn eerste Buitenfonds project en dan gelijk zo’n grootse klus. Het heeft een hoop tijd en energie gekost, maar het is gelukt. De nieuwe toren staat er.”
 
Merk je dat het nu drukker is?
“Enorm. Het is een echte publiekstrekker. Je ziet dat het leeft, in de buurt maar ook daarbuiten. Het Kootwijkerzand is nog meer een bestemming geworden. Er is ook zo ontzettend veel aandacht geweest in de pers, online en offline. Veel mensen willen die beroemde uitkijktoren nu weleens van dichtbij bekijken. Ik zie vaak verdwaalde toeristen in het dorp, omdat ze de weg naar de toren niet kunnen vinden. We moeten toch eens wat aan de vindbaarheid doen.”

Je houdt wel van aanpakken zo te horen. Denk je dat jouw crowdfundprojecten daarom ook zo succesvol zijn?
“Ja dat denk ik wel. Crowdfunding werkt alleen als je er energie in stopt. Als je een project opstart en gaat wachten tot het geld binnenkomt, kan je lang wachten. Dat werkt niet. Het helpt natuurlijk wel als je inspeelt op een behoefte. De uitkijktoren was bijvoorbeeld al heel lang een wens in de regio. Mijn project om bankjes langs de Veluwse wandelpaden te plaatsen was een iets minder concrete behoefte. Ik had toen ook minder tijd om eraan te besteden. Dan merk je dat het toch wat stroever gaat. Toch heb ik daar op een creatieve manier geld voor kunnen inzamelen. Creativiteit in je crowdfunding is erg belangrijk.”
 
Hoe doe je dat?
“Bijvoorbeeld door donaties te vragen als tegenprestatie. Voor veel activiteiten in de gebieden van Staatsbosbeheer, zoals festivals, heb je een vergunning nodig. Daar betalen ze ook voor. Maar voor iets kleins als een fotoshoot of een verjaardagsfeestje is geen vergunning nodig. Mensen die naar mij toe komen met zulke vragen probeer ik dan te verleiden om een donatie te doen als tegenprestatie voor het gebruik van het gebied. Ze hebben dan misschien niet direct een band met het project, maar wel met het natuurgebied. Veel mensen zijn meer dan bereid dit te doen. Ze voelen zich dan toch meer verbonden met de plek. Het is niet verplicht, maar ze geven graag.”
 
Heb je nog een laatste boodschap aan de lezer?
“Het Buitenfonds is een prachtig middel om samen met de bezoekers een natuurgebied te maken. Het geeft mij een manier om wat extra’s te kunnen doen voor mijn gebied, maar voor de bezoekers is het een manier om actief betrokken te zijn bij de plekken waar ze graag komen. Zo ga ik binnenkort met twee mensen in een rolstoel naar het wildkijkscherm in Hoog Buurlo (waar ik nog een crowdfundingproject voor heb lopen, doneren kan nog), om te kijken waar zij behoefte aan hebben en wat er mogelijk is. Dat vind ik het mooiste van crowdfunding. Vroeger was het werk van Staatsbosbeheer ‘wij doen het’. Tegenwoordig is het veel meer ‘we doen het samen’.
 
Mooi toch?”