Image

Lions Noord-Holland start crowdfunding Zandtransportbaan

19/07/2019De leerlingen van Basisschool Het Klimduin uit Groet en Basisschool Teun de Jager uit Schoorl hielpen maandag 8 juli 2019 bij de start van de crowdfunding voor de vernieuwing van de Zandtransportbaan in het Speelbos. In 1997 opende Staatbosbeheer hier het eerste Speelbos van Nederland. Speelbos Het Zandspoor.

Achter Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt deze unieke plek waar kinderen de baas zijn en vrij spelen in de natuur. Hier in Schoorl spelen ze met zand en water, bouwen ze zandkastelen en met takken hutten. Ook is er het blote voetenpad te lopen. Hier voel je de natuur het best. Het Speelbos is destijds ontwikkeld met de leerlingen van Basisschool Teun de Jager. Samen met de boswachter hebben de kinderen ideeën en plannen op papier gezet. Met hun wensenpakket is deze plek ingericht. Inmiddels is de zandtransportbaan, een houten rails met zandkarretjes, verouderd en moet vervangen worden. Doordat Staatsbosbeheer geen subsidie meer ontvangt voor deze vorm van recreatie is deze inzamelingsactie gestart.

Zandmonster
Met schatkaarten gingen de leerlingen op zoek naar de vier schatten van het Zandmonster. De oude boswachters vertelden over hoe het Zandmonster al jaren leefde in het speelbos en genoot van de leerlingen die het zand in beweging hielden. Ruim honderd jaar geleden was hij het die het zand in Schoorl liet stuiven. Door de aanplant van de vele bomen en het helm was het Zandmonster getemd. Uiteindelijk vond hij in het speelbos de laatste plek waar hij plezier beleefde met het Schoorlse zand. Hier waren het de kinderen die heerlijk met het zand speelden. Doordat de zandtransportbaan verouderde en de karretjes stuk gingen, werd het zandmonster verdrietig. Met de vier schatten en het opgraven van de kist in het magische vierkant konden de kinderen het zandmonster weer blij maken. In de kist lag namelijk de cheque ter waarde van €1650,- van de Lions-Bergen-Egmond-Schoorl. Anneke den Ouden overhandigde de cheque aan Patricia van Lieshout, manager van het buitencentrum. Vanaf nu kan iedereen aan de balie van het buitencentrum of via de projectpagina een donatie doen. Zo kan iedereen een financiële bijdrage leveren aan de vernieuwing van de zandtransportbaan. Elke bedrag is welkom. Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1 is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur.