Image

Start bouw uitkijktoren De Groote Peel

02/12/2020

Image

Start bouw uitkijktoren De Groote Peel

02/12/2020

Image

Start bouw uitkijktoren De Groote Peel

02/12/2020


Op de foto v.l.n.r. manager Buitencentrum De Pelen en boswachter Lieke Verhoeven.
Op woensdag 2 december was een officieel startschot voor de bouw van een rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel. De toren van staal en hout zal over ongeveer twee weken klaar zijn. Een jaar geleden startte Staatsbosbeheer een actie om geld in te zamelen voor een nieuwe, rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel. Inmiddels is er, via sponsors en donateurs, 90% van het benodigde bedrag bij elkaar gebracht. Om de begroting rond te krijgen zoekt Staatsbosbeheer nog sponsors. 
 
Uitkijktoren voor iedereen
Vanwege het uitgestrekte karakter is een uitkijktoren een belangrijke recreatieve voorziening in Nationaal Park De Groote Peel. Vanaf hoogte kan je cultuurhistorische elementen zoals de Peelbanen beter zien en de weidsheid optimaal beleven. Bovendien is een toren bij educatieve programma’s en excursies een plek om uitleg te geven over ontstaan en beheer van het landschap.
 
Toen een paar jaar geleden de oude uitkijktoren werd afgebroken, werd dan ook snel gestart met het plan voor een nieuwe. Een wens hierbij was om bij het ontwerp rekening te houden met mensen die slecht ter been zijn. Deze opdracht heeft architect Martin Koldenhof van bureau Heer & Meester slim uitgewerkt. De toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste rolstoeltoegankelijke platform via een talud bereikbaar is. De locatie van de nieuwe toren is halverwege het familiepad.  
 

Je kunt nog een ‘steentje’ bijdragen
De kosten van de uitkijktoren bedragen € 95.000. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen is een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Inmiddels hebben Waterschappen, Gemeenten, Stichtingen en fondsen en veel particuliere sponsors een bijdrage gedaan. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van het benodigde bedrag beschikbaar gesteld. De financiering van de toren is inmiddels voor 90% gerealiseerd. Iedereen heeft dus nog een kans om een ‘steentje’ bij te dragen aan dit mooie project. 
 
Ook bezoekers van De Groote Peel kunnen via Crowdfunding hun steentje bijdragen. Elk bedrag, klein of groot, is daarbij welkom! Bij een bijdrage van € 50,- krijg je een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden, inclusief drankje in de Peelboerderij.
 
Ga naar de projectpagina en steun dit mooie project!