Image

Vier de lente, 1000 bomen erbij in de Vuursche

28/03/2018Wie vanaf 28 maart (2018) in boswachterij de Vuursche ter hoogte van paviljoen ‘Buiten in de Kuil’ wandelt, zal het wellicht opvallen: de open plekken tussen het naaldbos staan bomvol jonge bomen. Liefst 1.000 stuks eik en linde van 1 - 1½ meter zijn hier aangeplant. Zij gaan op deze plek bijdragen aan meer variatie dat ten goede komt aan de vitaliteit, biodiversiteit en aantrekkelijkheid van het bos.

 
Dit is mogelijk gemaakt dankzij een boomplantactie, die wij in samenwerking met Sublime en Staatsbosbeheer zijn gestart. Op 28 maart is, ondanks de stromende regen, samen met een groot aantal betrokken mensen die een of meerdere bomen hebben gedoneerd de laatste 150 stuks geplant.
 
Sublime, gevestigd in Utrecht, brengt met haar muziek en Nieuws van de Vooruitgang een positief geluid. Met constructief nieuws vanuit de hele wereld over innovatie, duurzaamheid en maatschappij. Ook Sublime en haar luisteraars kunnen een bijdrage leveren aan de vooruitgang. Vanuit deze gedachte benaderde de radiozender ons in 2017 om de campagne ‘Vier de lente, plant een boom’ te starten. Samen met luisteraars, adverteerders en partners wilden zij bomen planten op een locatie waar de natuur het nodig heeft.
 
Via het Buitenfonds konden mensen een of meerdere bomen doneren. In overleg met Staatsbosbeheer is de locatie in boswachterij de Vuursche op de Heuvelrug gekozen. Dit zijn drie aaneengesloten plekken in het bos waar aanplant nodig is die samen het ‘Sublime Bos’ vormen.
 
Gemengd bos
De gekozen locatie bestaat uit naaldbomen met veel open plekken waar nieuwe, natuurlijke aanwas van andere boomsoorten geen kans krijgt te groeien. Door het plaatsen van zogenaamde veren (dit zijn iets grotere jonge bomen die beter tegen een stootje kunnen) van voornamelijk linde en eik is die kans er wel. En met 1.000 stuks wordt het bos op deze plek vitaler en een trekpleister voor dieren en vogels om er te schuilen en te nestelen. Uiteraard is gemengd bos ook aantrekkelijk voor de vele bezoekers aan boswachterij de Vuursche. De bomen hebben we gelijktijdig geplant om na het planten meteen rust in het bos te krijgen. Het kan natuurlijk een tijd duren voordat er een volwassen gemengd bosvak staat.
 
Doneren nog mogelijk
De campagne van Sublime is nu ten einde. Omdat de bomen gelijktijdig geplant moesten worden zijn alle 1.000 bomen al aangekocht, maar nog niet elke boom heeft een eigenaar. Het is dus nog mogelijk bomen te doneren voor het Sublime Bos, via de projectpagina.
 
Dank aan alle donateurs en Sublime voor hun bijdrage aan een groener Nederland via dit mooie project.