Image

Belevingspad Zwarte Dennen Punthorst

Ik doneer!
19 128,50
streefbedrag 21 950
2351 resterende dagen
87 %
  • 26 donateurs
Ik doneer!

delen

Het Belevingspad Zwarte Dennen Punthorst dat in 1999 is aangelegd, is ontzettend populair onder gezinnen met kinderen. Na ruim 20 jaar is het belevingspad toe aan een grondige opknapbeurt en nieuwe onderdelen. Ruiken, voelen, proeven, spelenderwijs eerstehands natuurervaringen opdoen, gunnen we ieder kind! De wens van Staatsbosbeheer is om een nieuw belevingspad te realiseren dat stroomt van energie! Er liggen al plannen klaar om verschillende onderdelen te vervangen en nieuwe onderdelen toe te voegen aan het belevingspad. Waar mogelijk worden onderdelen rolstoelvriendelijk gemaakt.
 
Het belevingspad is gelegen midden in de boswachterij Staphorst. Het is bereikbaar vanaf de zuidelijke parkeerplaats van het dagrecreatieterrein de Zwarte Dennen aan de Vijverweg nabij Punthorst. De Zwarte Dennen is op zichzelf al een aanrader voor gezinnen met kinderen. In de natuurzwemvijver kun je heerlijk spelen en spartelen, de zandstrandjes zijn geschikt voor de allerkleinsten en op de speel- en ligweides is het heerlijk zonnen of picknicken. Het nieuwe belevingspad zal uitdagend zijn voor zowel ouders als kinderen. Samen is er veel te ontdekken en te leren. Het belang van spelend leren in de natuur is zoveel groter dan vaak gedacht. Kinderen leren samenwerken tijdens het bouwen van een hut en zo worden toekomstige waterbouwkundig ingenieurs enthousiast door het bouwen van dammen van takjes en modder in een poeltje. Daarbij leren ze om respect en ontzag te hebben voor de natuur.
 
Het nieuwe ontwerp belevingspad Zwarte Dennen in Punthorst is zo ontworpen dat Staatsbosbeheer de realisatie over meerdere jaren kan verdelen. Onderdelen die nog goed zijn blijven behouden en andere worden opgeknapt of vervangen. Ook wil Staatsbosbeheer waar mogelijk nieuwe onderdelen toevoegen. De opknapbeurt en vernieuwing van het belevingspad kost veel geld waar Staatsbosbeheer geen financiering voor krijgt. Samen met Leader-subsidie is het eerste deel van de opknapbeurt betaald en inmiddels afgerond: het speeleiland met blotevoetenpad, insectenhotel en restaurant inclusief prachtige houtbeelden.
 
Begin september vond de feestelijke opening van de kabelbaan plaats. Met behulp van vele donaties en een mooie donatie van de leverancier staat er nu weer een goedgekeurde kabelbaan waar jong en oud naar hartenlust mee kunnen zwieren.

De volgende speeltoestellen en onderdelen die Staatsbosbeheer wil realiseren, zijn een rolstoelwip, vogelnestschommel, boomxylofoon en diverse mooie houten sculpturen en routewijzers. 
Met behulp van Staatsbosbeheer, bedrijven en fondsen hopen we ruim € 45.000 op te halen voor financiering van het hele project. Ook de bezoekers aan Boswachterij Staphorst vragen we hun steentje bij te dragen. Via crowdfunding en andere acties rekenen we op een bedrag van nog eens € 21.950.

Dit zijn onze concrete plannen met vermelding van de streefbedragen:
1. Nieuwe kabelbaan (€ 21.000) - september 2023 gerealiseerd
2. Rolstoelwip (€ 6.000) en vogelnestschommel (€ 10.000)
3. Boom tot plank, genieten van muziek uit hout in het zitarium met de boomxylofoon (€ 24.450)
4. Als 'puntjes op de i' nieuw houtsculpturen die de fantasie prikkelen en uitdagingen laten ontdekken (€ 3.000)
5. Ontwikkelen en installeren van nieuwe routewijzers (€ 2.500)
 
Vind je het ook belangrijk dat het belevingspad Zwarte Dennen Punthorst behouden blijft voor de toekomst voor spelende kinderen? Doneer dan nu en doe mee!

  Nico Arkes
  Boswachter van dit project