Image

Behoud laarzenpad Kleine Noordwaard voor de toekomst

Ik doneer!
2 833,94
streefbedrag 12 500
2414 resterende dagen
23 %
  • 21 donateurs
Ik doneer!

delen

In de Brabantse Biesbosch, aan de westkant van de Kleine Noordwaard, ligt het mooie laarzenpad. De start van de wandeling is vanaf het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.
Deze afwisselende wandeling neemt je mee door en langs de nieuwe delen van de Biesbosch. Het nieuwe deel is ontstaan na afronding van het deelproject ‘Ruimte voor de Rivier’ van ruim 600 hectare. Inmiddels is er een prachtig waterrijk gebied ontstaan met kraakhelder water dat druk bezocht wordt door vogels. Een zeer mooie en belangrijke toevoeging aan de natuur in de Biesbosch. De 600 hectare mogen niet bevaren en bevist worden, waardoor er vele duizenden vogels leven. Reigers, eenden, futen en arenden zien dit gebied écht als hun keuken in de slaapkamer! Het hele jaar door kun je hier ontelbaar veel vogels zien. In de broedtijd broeden er grote groepen vogels op het grote eiland, zoals kokmeeuwen, zwartkopmeeuwen en visdieven. In de winter is dit gebied een geliefde plek bij jonge zeearenden. Echt een aanrader!

Het gebied maakt onderdeel uit van een stroombaan en staat in directe verbinding met de rivier. Dit wil zeggen dat wanneer er sprake is van hoog water dit gebied volledig meebeweegt en meestroomt met het water om de rivieren te ontlasten. Een deel van het Laarzenpad ligt direct tegen de stroombaan aan en spoelt daardoor langzaam weg. Enkele honderden meters pad dreigt weg te spoelen. Juist vanaf deze smalle kade, beleef je de Biesbosch op haar best! Stromend water, duizenden vogels en je staat middenin de getijdennatuur. Dit pad zorgt voor vele bezoekers voor een bijzondere Biesboschbelevenis.
 
Om deze wandeling te kunnen blijven behouden wil Staatsbosbeheer dit deel herstellen. Het is de bedoeling om met Biesboschklei een nieuw pad aan te leggen tegen het bestaande pad aan. Aanplant van riet en wilgen tegen het pad aan zorgen ervoor dat het pad robuuster wordt tegen het water. Zo kunnen elk jaar vele tienduizenden mensen de bijzondere Biesbosch beleven.
 
Voor het herstel van het laarzenpad is € 47.500 nodig, waarvoor Staatsbosbeheer geen financiering krijgt. Met behulp van bedrijven en fondsen hopen we € 35.000 op te halen. Ook de bezoekers van de Biesbosch vragen we hun steentje bij te dragen. Via crowdfunding en andere acties rekenen we op een bedrag van nog eens € 12.500.
 
Vind je het ook belangrijk dat het laarzenpad Kleine Noordwaard behouden blijft voor de toekomst? Doneer dan nu en doe mee!

  Harm Blom
  Boswachter van dit project