Image

Columbus Junior en 4Kids klimaatneutraal door schenking 5 hectare bos

18/03/2021Vandaag is een unieke samenwerkingsovereenkomst tussen de Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer, Kinderopvang Columbus Junior en Gastouderbureau 4Kids getekend. Met deze overeenkomst kan Staatsbosbeheer een volledig nieuw bos planten tegen klimaatverandering.

 
Eind dit jaar wordt begonnen met de aanplant van de 5 hectare (ruim zeven voetbalvelden) bos. Columbus Junior en 4Kids doneren de bomen, ruim 20.000. De grond wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Overijssel. Staatsbosbeheer gaat de bomen planten en het bos beheren.
 
Het realiseren van meer bos doet Staatsbosbeheer samen met Buitenfonds. Zij zorgen voor samenwerkingen met het bedrijfsleven voor het realiseren van meer bos en zien erop toe dat de bijdragen worden ingezet voor de afgesproken projecten. Buitenfonds is dan ook verantwoordelijk voor de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de Provincie Overijssel.
 
Met de schenking van ruim 20.000 bomen wordt de CO2-uitstoot, van 2020 en 2021, van Columbus Junior en 4Kids volledig gecompenseerd. En werken de organisaties klimaatneutraal. Sebastiaan Dekkers, algemeen directeur Columbus Junior en 4Kids: ,,Kinderopvang is erop gericht om bij te dragen aan een optimale ontwikkeling en een gelukkig leven voor kinderen. Maar hoe gelukkig wordt dat leven als we aan de andere kant de planeet op volle kracht uitputten, vervuilen en opwarmen? Duurzaamheid is daarom een onmisbaar onderdeel van onze filosofie. Wij maken onze kinderopvang op allerlei vlakken duurzamer en creëren bewustzijn bij onze kinderen over het belang van natuur en groen. Uiteindelijk willen we naar een uitstootvrije opvang. Zolang dat nog niet het geval is, planten wij elk jaar bomen om onze CO2-uitstoot volledig te compenseren.”
 
Verbinden van twee natuurgebieden
Het nieuwe bosgebied vormt de verbinding tussen de natuur op de Borkeld en de natuur op de Sallandse Heuvelrug. In de driehoek Rijssen, Holten en Markelo. De komende jaren wordt het gebied ontwikkeld tot een mooi gebied waar planten, dieren en insecten zich kunnen ontwikkelen.
 
Ine Nijveld, Boswachter Staatsbosbeheer: ,,Dit nieuwe bos is klimaatbestendig. Een bos met verschillende soorten bomen die beter tegen
droogte, warmte en ziekte kunnen. Dit is naast het belang voor het klimaat ook belangrijk voor de biodiversiteit.”

Iedereen een Boom
De nieuwe bomen die geplant worden, tellen mee in het provinciale project Iedereen een Boom. Provincie Overijssel wil voor iedere inwoner een boom planten: 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel. Iedereen kan helpen dit aantal te bereiken.
 
Gedeputeerde Ten Bolscher, Provincie Overijssel: ,,Columbus Junior en 4Kids geven een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven in Overijssel ook kunnen bijdragen aan het planten van bomen. Zo gaan we samen de klimaatverandering tegen en creëren we een fijne leefomgeving voor planten en dieren. Én voor onszelf.”
Ook een groene bijdrage leveren vanuit uw organisatie? Kijk eens op www.iedereeneenboom.nl .