Image

Slimme fietsers scoren 3.000 bomen

29/03/2023

Werk Slim, Reis Slim (WSRS) plantte op vrijdag 24 maart 2023 samen met Buitenfonds en Staatsbosbeheer 3.000 bomen in het Beekdal De Linde tussen Oldeberkoop en Zandhuizen. De bomen zijn door medewerkers van de gemeenten Waadhoeke, Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân en de provincie Fryslân bij elkaar gefietst tijdens de pilotactie Slimme Fietsers Scoren Bomen. Ook de deelnemers aan de Winter Fiets-11stedentocht hebben voor de bomen gefietst. De actie had als doel autorijdende medewerkers te motiveren vaker op de fiets naar het werk te gaan: duurzaam en vitaal. Ruim 200 slimme fietsers van de vijf organisaties deden gedurende 100 werk dagen aan de actie mee. De pilotactie is met deze plantdag afgesloten. In juni start de actie opnieuw. Friese bedrijven met meer dan 100 werknemers kunnen zich aanmelden.
 
De fietsactie is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Buitenfonds, Toogethr en WSRS. De gemeente Smallingerland, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân doneerden de 3.000 bomen, gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân regelden samen de fietsapp.
 
De fietsapp
Tijdens het fietsen werden de ritten en de kilometers in de Toogethr-fiets-app geregistreerd. Deelnemers fietsten in september tot en met januari naar het werk, deden mee aan challenges. Deelnemers konden op die manier punten sparen en bomen ‘kopen’.
 
3.000 bomen planten
In het Beekdal De linde worden 3.000 meidoorns geplant. Ze vormen tezamen een haag, die niet alleen CO₂ uit de lucht zuivert, maar ook functioneert als verbindingssingel voor vogels en dieren naar andere natuurgebieden. De haag dient ook als een schuil-, voedsel- en nestelplaats. De plantlocatie is eigendom van Staatsbosbeheer.
 
Over Werk Slim, Reis Slim
WSRS is het mobiliteitsprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Provincie Fryslân en Gemeente Leeuwarden dat investeert in de duurzame mobiliteit van de toekomst en kan als platform bedrijven faciliteren, adviseren en inspireren.