Image

Viervoeterparadijs Punthorst geopend

16/03/2022Sinds maart 2022 hebben hondenbaasjes rond Staphorst maar liefst 9 hectare natuurgebied tot hun beschikking om hun trouwe viervoeters lekker te laten ravotten. Dankzij Buitenfonds en platform Natuurhuisje.nl. Van elke boeking via het vakantiehuisjesplatform gaat 1 euro naar lokale natuurprojecten. Zoals het Hondenspeelbos Punthorst.
 
Niets leuker dan lekker met je hond het bos in gaan. Maar honden en natuur gaan niet als vanzelf goed samen. Boswachter Nico Arkes vertelt: “Tot voor kort hadden we twee Natte neuzenroutes waar honden onder appèl los mochten lopen. Onder appel wil zeggen dat de hond in het zicht loopt, niet jaagt en op commando onmiddellijk komt. Helaas is de praktijk weerbarstig en kregen we vaak meldingen van incidenten met wandelaars, fietsers, paarden en schapen in de aangrenzende weides. We hebben de hondenroutes dus moeten sluiten.”

Daar moest een andere oplossing voor komen. Natuurhuisje.nl en Buitenfonds boden uitkomst. Natuurhuisje.nl heeft natuurbeleving én natuurbescherming hoog in het vaandel staan. “Mensen dichter bij de natuur brengen, dat is onze missie,” vertelt Dick Vulto, CEO van Natuurhuisje.nl. “Dat doen we via onze accommodatie-verhuur in het groen, en door bij onze gasten het bewustzijn te vergroten dat we als mens deel uitmaken van de natuur en er dus ook een rol hebben in het beschermen en behouden ervan.”
 
Daarom financiert Natuurhuisje.nl natuurprojecten in Staatsbosbeheergebieden via Buitenfonds. Waaronder het hondenspeelbos, dat is ontwikkeld in samenspraak met de Werkgroep Hondenspeelbos Punthorst, een initiatief van lokale hondenliefhebbers. De werkgroep is ook verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud, uiteraard in overleg met boswachter Nico. “Dankzij deze samenwerking hebben we nu een goede balans tussen beschermen, beleven en benutten in het Staphorsterbos. Iedereen kan nu optimaal genieten van de natuur, en de wilde dieren zijn goed beschermd.”
Dick vult aan: “Het mooie is: hoe meer mensen via ons platform genieten van een vakantie in de natuur, hoe meer euro’s wij kunnen bijdragen aan bescherming en behoud van die natuur.”