Image

Help mee met het herstel van de folly’s op Buitenplaats Elswout

Ik doneer!
39 414,36
streefbedrag 36 000
2414 resterende dagen
100 %
  • 309 donateurs
Ik doneer!

delen

Buitenplaats Elswout herbergt negen folly's en die zijn toe aan herstel en restauratie. Wat zijn folly's?

Folly’s zijn gekkigheidjes of bouwwerkjes die sterk tot de verbeelding spreken. Met name eind 18de tot begin 19de eeuw was het in de mode om een folly als toevoeging aan je landgoed of buitenplaats te bouwen. Het huisje van Ka-buur is het beste voorbeeld van zo’n folly op Buitenplaats Elswout. Maar ook de glazen koepel, de Russische hut en de hermitage zijn ware folly’s. Mede door de folly’s is Buitenplaats Elswout één van de best bewaarde buitenplaatsen van Nederland. Daar is Staatsbosbeheer trots op.

De negen folly’s zijn aan onderhoud toe. Voor het herstel is € 72.000 nodig waarvoor Staatsbosbeheer geen financiering krijgt. Afgelopen jaar lag dit streefbedrag lager, maar doordat aannemers, grondstoffen en andere kosten hoger zijn geworden, is het eerdere bedrag met 15% verhoogd.
Met behulp van bedrijven en fondsen hopen we € 36.000 op te halen. Ook de bezoekers aan Buitenplaats Elswout vragen we hun steentje bij te dragen. Via crowdfunding en andere acties rekenen we op een bedrag van nog eens € 36.000. Inmiddels is het streefbedrag van de crowdfunding bereikt, maar we sparen nog door voor aanvullende financiering om tot het totaalbedrag van € 72.0000 te komen.

In mei 2023 is het herstel van de eerste folly, de theekoepel, naar tevredenheid afgerond. Het rotte hout is vervangen en er zit een mooie nieuwe verflaag op.
Samen met alle donateurs hebben we ervoor gezorgd dat deze prachtige folly weer een tijd lang mee kan. Het herstel van de theekoepel is nog maar het begin!

Het huisje van Ka-Buur en de Fazanterie zijn de volgende folly’s die we willen herstellen. Het huisje van Ka-Buur is ook toe aan restauratie. Door druppels van de bomen is de rietbedekking beschadigd, de staanders hebben houtrot en het anker zit los.
De Fazanterie verkeert in een redelijke staat. Door houtrot is de onderkant van de luiken en een deur aangetast. Maar vooral de verf is toe aan een nieuwe laag. Bij het herstel worden de overhangende takken weggesnoeid.

Het behoud van de folly’s is van cultureel belang. Wil je ook blijven genieten van de mooie folly’s op Buitenplaats Elswout en draag jij ook je steentje bij aan de restauratie van de folly's? Doe mee en doneer dan nu!

  Anne Voorbergen
 
Boswachter van dit project