Image

Herstel van Pinetum en zitbanken op landgoed Eelerberg

Ik doneer!
3 901
streefbedrag 5 000
78 %
  • 38 donateurs
Ik doneer!

delen

In het noordelijk deel van de Sallandse Heuvelrug ligt het landgoed Eelerberg. Dit landgoed kwam rond 1847 tot stand door grondaankoop van de familie Vening Meinesz.  Zoon Sjoerd Anne Vening Meinesz was onder andere burgemeester van Amsterdam en landelijk Statenlid. Hij zorgde dat het landgoed werd uitgebreid, dat het landhuis met bijbehorende gebouwen werden gebouwd en het Arboretum, vijver hertenkamp en Belvedère werd vormgegeven. Vanaf 1928 kregen de opvattingen van zoon prof. dr.ir. Felix Andries (als derde generatie) meer ruimte. Deze landelijke bekende hoogleraar en geofysicus heeft veel betekend voor de zwaartekracht berekeningen en reisde daarvoor meermalen de wereld rond. Hij zorgde ervoor dat het landgoed onder de Natuurschoonwet werd ondergebracht en hij deed er alles aan om de unieke waarden voor de toekomst veilig te stellen.

In 1951 verkocht hij het landgoed aan Staatsbosbeheer. Bij het ondertekenen van de koopakte werd bij de notaris 4/5 deel van de vraagprijs aan Staatsbosbeheer geschonken. Het was daarmee de wens en verwachting van ‘de professor’ dat het landgoed ook voor de toekomst zou worden veiliggesteld. Het voornemen is dan ook dat naast de bijzondere belevingswaarden van dit gevarieerde en oude bosgebied ook aan de andere cultuurhistorische waarden aandacht zal worden geven.
 
Als onderdeel van een voorgenomen ‘herstelplan Eelerberg’ wil Staatsbosbeheer acht passende zitbanken plaatsten in dit prachtige gebied. Ook is de herdenkingsbank aan vervanging toe en er is de wens om het Pinetum beter beleefbaar te maken door een wandelpad met naambordjes bij de bijzondere bomen aan te leggen.
 
De kosten voor het totale herstelplan bedragen € 20.000. Er zijn bijdragen ontvangen van de gemeente, Stichting Samen en van Staatsbosbeheer. We doen ook een beroep op de wandelaars en gebruikers van dit prachtige en afwisselende bosgebied en we hopen € 5.000 via deze crowdfundactie op te halen.
 
Wil je ook blijven genieten van dit mooie stukje landschap, doneer dan nu!
 
  Sjaak van Dijk
  Boswachter van dit project