Image

Help de amfibieën in Heeze aan een tunnel voor een veilige oversteek

Ik doneer!
15 682,01
streefbedrag 15 000
100 %
  • 164 donateurs
Ik doneer!

delen

Ieder voorjaar trekken veel kikkers, padden en salamanders de Somerenseweg in Heeze over. Ze gaan van hun overwinteringsgebied bij de Lange Bleek naar de vennen op de Strabrechtse heide waar ze zich voortplanten. Niets of niemand kan ze tegenhouden, ook het aanstormende verkeer niet. Tot rampzalige gevolgen! Vele worden geplet onder de autobanden.
 
Om dat te voorkomen, is een aantal vrijwilligers in de periode van eind januari tot half april dagelijks op pad om de amfibieën de weg over te helpen. Daarvoor worden schermen geplaatst waar de beestjes langs kruipen tot ze in emmers vallen die daarvoor ingegraven zijn. Dat is het moment dat de vrijwilligers in actie komen: ze dragen de emmers naar de overkant en laten de amfibieën weer vrij. Waarna ze vrolijk hun tocht vervolgen.
 
Dat overzetten is natuurlijk een heel karwei. Iedere ochtend vroeg die gevaarlijke weg oversteken met emmers in de hand. En dat is nog maar een “halve oplossing”: op de terugweg, als de amfibieën in de loop van het jaar met hun kroost terugkeren naar hun winterverblijf, dan lopen ze alsnog het risico overreden te worden want dan zijn er geen schermen meer.
 
Is er dan geen betere oplossing? Jawel, een permanente verbinding door middel van tunnels. Maar dat is heel kostbaar! Er zijn zeker 7 à 8 tunnels nodig en iedere tunnel kost € 30.000. Gemeente Heeze-Leende en provincie Noord-Brabant nemen er enkele voor hun rekening, maar dat is nog niet voldoende. Daarom is IVN Heeze-Leende samen met Staatsbosbeheer en het Brabants Landschap een crowdfundactie gestart om samen met particulieren, fondsen en de zakelijke markt minimaal 1 tunnel te financieren.
Met de crowdfundactie hopen we € 15.000 op te halen. De andere € 15.000 vragen we aan via fondsen, bedrijven en de zakelijke markt. 

Mooie donaties zijn ontvangen van:
Advantive B.V. € 1.000
Rabobank € 5.000

Bedrijf (anoniem) € 2.500
Waterschap De Dommel € 5.000
Installatietechniek Kuijpers € 1.000
Stichting Ravon € 1.000


Help de amfibieën veilig naar de overkant en steun onze actie! Dan komt er voor hen eindelijk licht aan het einde van de tunnel.   

  Namens alle amfibieën bedankt! Gemeente Heeze is een “hotspot” voor wat betreft het overzetten van amfibieën in Nederland. Vorig jaar werden 6.500 amfibieën handmatig overgezet, waaronder 2.200 exemplaren van de zeldzame heikikker. Van de landelijke heikikker-populatie wordt 94% in Heeze overgezet.

  Erik Schram
  Boswachter van dit project

   Volg Erik via Twitter  Ben Pollmann
  Voorzitter IVN Heeze-Leende