Image

Doneer een boom om het Kuinderbos gezond en gevarieerd te maken

Ik doneer!
4 736,88
streefbedrag 6 000
820 resterende dagen
79 %
  • 43 donateurs
Ik doneer!

delen

Nederland heeft meer bomen nodig. Bossen om lekker in te wandelen. Bossen die C02 opslaan. Zo ook in het Kuinderbos. Door het kappen van zieke essen zijn er open plekken ontstaan die Staatsbosbeheer wil vullen met nieuwe bomen. Jij kunt helpen door een of meerdere bomen te doneren. Voor € 15 per boom plant Staatsbosbeheer uit jouw naam de boom en op aanvraag ontvang je via Buitenfonds een certificaat. Mail hiervoor naar vraag@buitenfonds.nl.
 
In het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder op de grens van Flevoland en Friesland, staan veel essen die getroffen zijn door de essentakkenziekte. In verschillende etappes worden deze zieke bomen door Staatsbosbeheer vervangen door 7000 nieuwe bomen van verschillende soorten. Zo ontstaat een stabiel en gevarieerd bos die minder vatbaar is voor ziektes zoals de essentakkenziekte en daarnaast ook plaats biedt aan veel verschillende soorten planten en dieren. In het Kuinderbos wemelt het van de bijzondere planten, paddenstoelen, vlinders, roofvogels en roofdieren als de boommarter. De eekhoorn is in opmars in het Kuinderbos. Door de vruchten van de nieuwe bomen kan het hele Kuinderbos zijn leefgebied worden, met voldoende rust en voedsel. Ook de das heeft zijn leefgebied in het Kuinderbos. Er zijn in ieder geval twee dassenburchten aangetroffen. De zoete kersen, acacia’s en lindes die we planten dragen bloesem voor insecten. Later komen er weer eetbare vruchten aan voor mens en dier. Zo wordt het bos steeds mooier en steeds gevarieerder.
 
Bomen dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit. Ze halen ook CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Een gemiddelde boom slaat circa 20 kilo CO2 per jaar op. Dat is een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de CO2 in de atmosfeer en het verminderen van de opwarming van de aarde.
 
We werken met deelprojecten. Er zijn al 6 deelprojecten succesvol afgerond, waarvoor bij elkaar al meer dan €28.500 is opgehaald, goed voor de aanplant van meer dan 1900 bomen. Maar er zijn nog veel meer bomen nodig om het bos sterk en gezond te maken. Daarom starten we nu met het zevende deelproject, opnieuw voor 400 bomen. Vind je het beperken van de opwarming van de aarde ook belangrijk en geef je om de Nederlandse bossen? Doneer dan nu voor de aanplant van nieuwe bomen in het Kuinderbos.

  Harco Bergman
  
Boswachter van dit project
   
  Volg Harco via twitter