Image

Eerherstel voor de Korverskooi op Texel

Ik doneer!
13 355,60
streefbedrag 17 500
2354 resterende dagen
76 %
  • 49 donateurs
Ik doneer!

delen

De Korverskooi is een unieke eendenkooi op Texel en ligt in het kooibos ten noordoosten van het dorp De Koog. Om dit stukje Nederlands cultureel erfgoed in stand te houden is er geld nodig en daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken. De kooi werd in 1842 aangelegd en is niet meer in gebruik.

Sinds september 2019 is een enthousiaste groep vrijwilligers begonnen met een grootscheepse onderhoudsbeurt van de Korverskooi. Wandelpaden zijn weer toegankelijk gemaakt, oude rietmatten zijn weggehaald, het water in de vangpijpen is uitgebaggerd, de tegelranden zijn vervangen en er zijn sneeuwklokjes geplant.

Naast het uitvoeren van herstelwerkzaamheden zijn een paar vrijwilligers in de geschiedenis van de kooi gedoken. Met oude kaarten en beeldmateriaal uit verschillende archieven puzzelen ze het verhaal van de Korverskooi aan elkaar. De rijke geschiedenis bevestigt wat een bijzonder onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed eendenkooien zijn. Een onderdeel dat we graag in ere willen houden.

Het onderhoud is echter nog niet af! In de volgende fase zullen o.a. de vangpijpen worden hersteld, de kooiplas uitgebaggerd en wordt er verder gewerkt aan het onderhoud van het kooibos en de paden. Op deze manier kunnen mensen weer volop genieten van de natuur in het kooibos. Om dit te bereiken is er nog wel veel geld nodig.

Vind je de Korverskooi ook een onmisbaar onderdeel van het kooibos en geef je om Nederlands cultureel erfgoed? Doneer dan nu voor het onderhoud en herstel van deze unieke eendenkooi op Texel.

  Mariëtte Smit
  Boswachter van dit project