Image

NPB in Gelderland

Ik doneer!
24 079,58
streefbedrag 0
0 %
  • 751 donateurs
Ik doneer!

delen

Wil jij ook meer bos in Nederland? Mensen komen naar het bos om bijvoorbeeld te luisteren naar de vogels en de hond uit te laten. En kinderen kunnen vrolijk spelen in de speelbossen. In november 2020 startte De Evangelische Omroep (EO) de campagne Nederland plant bomen. Met die bomen worden in de twaalf provincies nieuwe bossen aangelegd. Zo ook in Gelderland. De tv-campagne is nu afgerond, maar er kan nog steeds gedoneerd worden. Jij kunt helpen door een of meerdere bomen te doneren voor nieuw bos in Gelderland. Voor € 7,50 per boom plant Staatsbosbeheer uit jouw naam de boom in een van de bossen. Doe je mee? Doneer dan nu!

Gelderland herbergt als grootste provincie van Nederland veel natuurgebieden in Nederland. Eén van de parels is Nationaal park de Hoge Veluwe waarin de verschillende oud-Veluwse landschappen elkaar continu afwisselen. Je vindt er loof- naald- en gemengde bossen, maar ook heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen. Al die landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten, zoals de zeldzame parelmoervlinder, het gentiaanblauwtje, de tapuit, de heikikker en het imposante edelhert. Een ander mooi natuurgebied is de Betuwe met de vele fruitboomgaarden vol appels, peren en kersen. Ingeklemd tussen de Waal, Nederrijn en Lek en doorsneden door de mooie Linge staat dit gebied in het teken van rivieren: een afwisseling van natte en droge gronden, uiterwaarden met nieuwe natuur en weidse vergezichten over traag stromend water en griendbossen.
 
De bomen in al deze bossen dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit. Ze halen ook CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Een gemiddelde boom slaat circa 20 kilo CO2 per jaar op. Dat is een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de CO2 in de atmosfeer en het verminderen van de opwarming van de aarde.
 
Help mee om meer bossen aan te leggen in Nederland en doneer voor de aanplant van nieuwe bomen in Gelderland. Wil je meer weten over de actuele stand va de campagne? Klik hier voor de website of klik hier voor instagram.


 


Lennard Jasper
Boswachter van dit project
Volg Lennard via twitter