Door vermoedelijke brandstichting op 14 augustus is de pas gerenoveerde houten Griendkeet volledig in de as gelegd. De houten keet, met zwartgeverfde wanden en rieten dak, maakte geen schijn van kans. Een zeer markant onderdeel van dit gebied is nu simpelweg verdwenen.
Staatsbosbeheer heeft in de afgelopen dagen gemerkt dat veel mensen hierover boos en verontwaardigd zijn. De betrokkenheid bij dit gebied is groot. Er komen veel vragen binnen of de keet weer herbouwd wordt.
Staatsbosbeheer heeft een beperkt budget om recreatieve voorzieningen te onderhouden. Een triest tafereel als deze zorgt helaas voor extra kosten waar Staatsbosbeheer geen reguliere financiering voor heeft.
Daarom starten we deze crowdfundactie en vragen we jouw hulp, zodat bezoekers dit unieke stukje ook in de toekomst kunnen blijven beleven.
Het Griendmuseumpad ligt in de Sliedrechtse Biesbosch. Een natuurgebied aan de oostkant van de stad Dordrecht. Het gebied is gemakkelijk te bereiken via de pont van het Biesboschcentrum in Dordrecht en brengt je in een typisch Biesbosch-decor.
Eigenlijk is het Griendmuseumpad een soort 'Natuurlijk Openluchtmuseum'. De Biesbosch in het klein. Langs het 6 km lange pad ervaar je een prettige afwisseling van natuur en cultuurhistorie. Het wandelpad loopt grotendeels door de voormalige hakgrienden en natuurlijke wilgenvloedbossen. Het gebied staat onder directe invloed van de rivieren en kent nog volop getijde. Bij hoog water lopen de lagergelegen grienden vol water wat er bij laag water weer uitstroomt. Een uniek zoetwatergetijdengebied.
De drie keten, die in het gebied staan, de stenen keet, de houten keet en de schrankkeet geven het gebied een unieke sfeer. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers van de 'keetploeg' staan deze keten er zeer goed bij. Nu dus niet meer. Door brandstichting van de houten keet is een uniek onderdeel verloren gegaan.
Wil jij ook bijdragen aan het herstel van de Griendkeet zodat de vrijwilligers van de ‘keetploeg’ het onderhoud daarna weer op zich kunnen nemen? Doneer dan nu!
Harm Blom
Boswachter van dit project