Image

Behoud spinnekopmolen De Wicher in de Weerribben voor de toekomst

Ik doneer!
585,85
streefbedrag 5 000
2381 resterende dagen
12 %
  • 4 donateurs
Ik doneer!

delen

De spinnekopmolen is een markant baken in het landschap van de Weerribben. Herkenbaar aan zijn piramidevormige ondertoren en vierkante houten bovenhuis. De molen werd vooral ingezet voor bemaling van de kleine ontgonnen poldertjes en natte terreinen. Om de karakteristieke molen te behouden is onderhoud nodig. 

Veel molens werden overbodig door de bouw van het Stroinkgemaal in 1920. Spinnekopmolen De Wicher werd in 1943 gesloopt, maar in 1980 herbouwd. In december 2018 is door een harde rukwind één van de roeden afgebroken. Weg was het fraaie plaatje en dat is natuurlijk doodzonde want de molen is één van de meest fotogenieke molens van deze regio. Na een eerdere succesvolle crowdfundactie van Buitenfonds heeft Staatsbosbeheer de roeden weer hersteld en de molen voorzien van o.a. nieuwe wieken en een houten vijzelbak. Tijdens de openmonumentendagen is op 10 september 2022 de molen officieel weer in gebruik genomen. Veel mensen hebben sindsdien weer kunnen genieten van deze iconische molen.
 
Om de molen te onderhouden is geld nodig. Staatsbosbeheer heeft hier geen reguliere financiering voor beschikbaar. Daarom hopen we met behulp van donaties het benodigde bedrag van € 5.000 op te halen dat nodig is voor onderhoud aan o.a. het rieten dak, de zeilen, de roeden en het houten bovenhuis.
 
Vind je het ook belangrijk dat de karakteristieke spinnekopmolen De Wicher behouden blijft voor de toekomst? Doneer dan nu en doe mee!
 
Bedankt namens de molenaars!
 
  Marline Wennink
  Boswachter van dit project