Image

Nederland plant bomen in Utrecht

Ik doneer!
19 688,23
streefbedrag 0
1127 resterende dagen
0 %
  • 638 donateurs
Ik doneer!

delen

Wil jij ook meer bos in Nederland? Mensen komen naar het bos om bijvoorbeeld te luisteren naar de vogels en de hond uit te laten. En kinderen kunnen vrolijk spelen in de speelbossen. In november 2020 startte De Evangelische Omroep (EO) de campagne Nederland plant bomen. Met die bomen worden in de twaalf provincies nieuwe bossen aangelegd. Zo ook in Utrecht. De tv-campagne is nu afgerond, maar er kan nog steeds gedoneerd worden. Jij kunt helpen door een of meerdere bomen te doneren voor nieuw bos in Utrecht. Voor € 7,50 per boom plant Staatsbosbeheer uit jouw naam de boom in een van de bossen. Doe je mee? Doneer dan nu!

Hoewel de provincie Utrecht klein is, heeft het veelzijdige natuur. In de Vechtstreek in het Groene Hart vind je ten oosten en westen van de rivier zo’n twintig natuurgebieden en twee forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met z’n allen vormen deze stukken natuur een bont mozaïek van water en veen, gras en moeras. Vlak bij de stad kun je over trilveen lopen, een gevoel alsof je op een waterbed staat. Tussen de vorstelijke landgoederen en hun pittoreske dorpjes in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug liggen uitgestrekte heidevelden, stuifzanden, graslanden en eindeloze bossen. Die gevarieerde bossen zitten vol met dieren, zoals reeën, dassen, zandhagedissen en zwarte spechten. Ook leven er op de Grebbeberg en het aaneengesloten natuurgebied Blauwe Kamer kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen. In de herfst is het nergens beter paddenstoelen spotten dan in deze heuvels. En voor wandelaars ligt er een uitgekiend routenetwerk langs de mooiste plekken van het gebied.

De bomen in deze bossen dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit. Ze halen ook CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Een gemiddelde boom slaat circa 20 kilo CO2 per jaar op. Dat is een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de CO2 in de atmosfeer en het verminderen van de opwarming van de aarde.
 
Help mee om meer bossen aan te leggen in Nederland en doneer voor de aanplant van nieuwe bomen in Utrecht. Wil je meer weten over de actuele stand va de campagne? Klik hier voor de website of klik hier voor instagram.


 


Jelle Bais
Boswachter van dit project
Volg Jelle via twitter