Image

NPB in Zuid-Holland

Ik doneer!
36 774,54
streefbedrag 0
0 %
  • 1391 donateurs
Ik doneer!

delen

Wil jij ook meer bos in Nederland? Mensen komen naar het bos om bijvoorbeeld te luisteren naar de vogels en de hond uit te laten. En kinderen kunnen vrolijk spelen in de speelbossen. In november 2020 startte De Evangelische Omroep (EO) de campagne Nederland plant bomen. Met die bomen worden in de twaalf provincies nieuwe bossen aangelegd. Zo ook in Zuid-Holland. De tv-campagne is nu afgerond, maar er kan nog steeds gedoneerd worden. Jij kunt helpen door een of meerdere bomen te doneren voor nieuw bos in Zuid-Holland. Voor € 7,50 per boom plant Staatsbosbeheer uit jouw naam de boom in een van de bossen. Doe je mee? Doneer dan nu!
 
Zuid-Holland herbergt prachtige natuur. Een echte parel is het Nationaal Park De Biesbosch, een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. In de Biesbosch zijn veel wilgenvloedbossen en kreken te vinden. De meest beroemde bewoner is toch wel de bever. Een ander natuurgebied is de Aalkeet-Buitenpolder bij Vlaardingen. Dit gebied is een waar vogelparadijs en bestaat uit graslanden met een hoog waterpeil, ideaal voor bedreigde watervogels zoals de grutto en kievit, maar ook voor tal van ganzen, eenden, kokmeeuwen en kluten. Ook de blaarkop, een oud-Hollands runderras graast hier nog rond. De Balij en het Bieslandse Bos bieden rust en ontspanning in de buurt van Den Haag, Zoetermeer, Delft en Pijnacker-Nootdorp. Hier vind je afwisselend bos, moeras, ruigte, broekbossen en open polder. Prachtig is de Krekenroute. Het krekengebied ligt veel lager dan de omliggende polder omdat hier in het verleden turf is gestoken. Het vele water dat nu in de diepere delen staat, zorgt voor een moerassig karakter. Galloway runderen en IJslandse paarden houden het gebied open. Zuid-Holland heeft van alle provincies de meeste inwoners, maar de minste natuur (6% tegen gemiddeld 15%). Vandaar dat extra bossen meer dan welkom zijn.

De bomen in deze bossen dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit. Ze halen ook CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Een gemiddelde boom slaat circa 20 kilo CO2 per jaar op. Dat is een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de CO2 in de atmosfeer en het verminderen van de opwarming van de aarde.
 
Help mee om meer bossen aan te leggen in Nederland en doneer voor de aanplant van nieuwe bomen in Zuid-Holland. Wil je meer weten over de actuele stand va de campagne? Klik hier voor de website of klik hier voor instagram.


  






Jonathan Leeuwis
Boswachter van dit project