Image

Viering herstel theekoepel Elswout

08/06/2023


Dankzij de grote hoeveelheid donaties van afgelopen jaar kon Staatsbosbeheer in het najaar van 2022 starten met het herstel van de theekoepel. Afgelopen maand (mei) is de aannemer verder gegaan en heeft het herstel naar wens afgerond. Dat wordt gevierd met de donateurs en vaste bezoekers op zondag 25 juni 2023 onder het genot van een feestelijk kopje thee.

Op naar het herstel van de volgende folly!

Het herstel van de theekoepel is nog maar het begin. Daarom vragen we de bezoekers van Buitenplaats Elswout om een vrijwillige bijdrage. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Doneer via tikkie aan het herstel van de folly’s op Elswout. We zijn blij met elke donatie vanaf € 1.

Neem een kijkje op de Buitenfonds-pagina voor meer informatie over het project.
Heeft u vragen over het project? Stuur dan een e-mail naar elswout@staatsbosbeheer.nl.

De theekoepel, glazenkoepel of ook wel het Eleanoraprieel genoemd. Oorspronkelijk stond de koepel op de naburige Buitenplaats Elswoutshoek. De Borski’s (voormalige eigenaren Buitenplaats Elswout) hadden de koepel daar eind 19de eeuw neergezet op een hoog duin met uitzicht op de Zanderijvaart van Middenduin. De rijke familie Borski kon zo, onder het genot van een kopje thee, zicht houden op de zandgravers. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw was de theekoepel vervallen en moest opnieuw worden opgebouwd. Het is toen verhuisd van Elswoutshoek naar de huidige plek op Buitenplaats Elswout. De koepel is op Elswout vaak het decor tijdens een evenement of een trouwaanzoek.